Книга на неделата: Фрески и гротески

Фрески и гротески

Автор: Венко Андоновски

„Фрески и гротески“ – уникатна збирка авторски преданија, приказни, митови, раскажани во манирот на алегориската фантастика и со концептот на палимпсест. Венко Андоновски своите раскази ги нарекува „Раскази за отсуството“. Алегорија за нацртаните фрески и нивната реставрација, животот и смртта, за отсутното и присутното, за тоа што недостига. Наоѓајќи арбитрарни врски меѓу историски личности, топоси и ситуации, Андоновски ја нарушува илузијата на фикција. Поврзувајќи ги Кирил Пејчиновиќ и Лорд Бајрон, Аристотел и отецот Лаурентиј, Исијан, Далмант, смртта на Евтихиј, Медалјон од Пела, создава алтернативна историја… Дело на маестрален раскажувач и фасцинантен ум!

Издавач: Антолог

*Книжевен центар Антолог ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1
*Книжарница Антолог ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 31 лок.1 Скопје

+389 78 290 745

www.antolog.mk

Fb/Книжевен центар АНТОЛОГ

Купете online

 

*Доколку преземете содржина од mygalalife.com, задолжително е да се постави извор од каде е преземeн текстот.