Книга на неделата: „Светата крв“

Светата крв

Автор: Антон Баев

Романот „Светата крв“ е роман за љубовта и страстите во сите свои димензии, за злосторството, одмаздата, простувањето, а како ликови се јавуваат учители и ученици во еден историски бурен период од 1920 до 1950 година. Клучното место на случувањата е забутаното гратче Ја. Романот е составен од четири дела, а секој дел започнува со извадок од „Четирите годишни времиња“ на Антонио Вивалди. Романот е напишан така што речениците звучат како музика, многу блиску до поезија.

Колку историска толку и универзална, книгата проникнува во самата суштина на човечкото, во неговата природа. Од собитијата извираат страдањата, мислите, зборовите што ги изговараат, музиката што ја слушаат, книгите што ги читаат, филмовите што ги гледаат…

Самиот автор би рекол: „Кога Флобер бил запрашан која е Мадам Бовари, одговорил ’Тоа сум јас!‘, истото го мислам и јас за ’Светата крв‘.“

Издавач: Антолог

*Книжевен центар Антолог ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1
*Книжарница Антолог ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 31 лок.1 Скопје

+389 78 290 745

www.antolog.mk

Fb/Книжевен центар АНТОЛОГ

Купете online

 

*Доколку преземете содржина од mygalalife.com, задолжително е да се постави извор од каде е преземeн текстот.