Намалете ја забоболката за 7 минути

Забоболката е дефинитивно една од најнепријатните болки. Помогнете си и ублажете си ја болката со помош на овој трик, барем додека да стигнете до стоматолошката ординација.

За овој трик не е потребно да ја отварате устата. Сè што е потребно е да земете коцка лед и нежно да ја триете на свиокот меѓу палецот и показалецот. Движете го така ледот од 5 до 7 минути.

Зошто ледот да се држи токму на ова место? Овој дел од дланката се наоѓаат нервни завршетоци кои кои се поврзани со центарот за болка во мозокот и кои го контролираат нивото на болката во главата и рацете. Триењето со лед овозможува овие центри да се блокираат, барем за извесен период…

SLIKA-2

Е.С.

насловна сл./dentalguideaustralia.com

сл2/ torontopubliclibrary.ca

 

*Во врска со примена на препораките во текстовите со здравје и исхрана, претходно консултирајте се со стручно лице.

*Доколку превземете содржина од mygalalife.com, задолжително е да се постави извор од каде е превземан текстот.