Премалку сон – потешко симнување на килограми

Општо е познато дека на човечкото тело му е потребно 8 часа квалитетен сон за успешно извршување на дневните активности. Но, доколку држите диета и не спиете доволно, намалувањето на килограмите ќе Ви биде отежнато. Сонот е поврзан со излачување на хормоните грелин, лептин и кортизол.

Грелинот на телото му дава енергија, лептинот е одговорен за контрола на апетитот, кортизолот е хормон за стрес. Грелинот го проучува телото дека му е потребна енергија кога сме гладни, а лептинот одлучува кога му е доволно, бидејќи тој го контролира апетитот. Поради недостаток на сон, нивната функција се нарушува, па лептинот престанува со делување.

SLIKA-2

На сличен начин, секако поради недостаток на сон, дејствува и зголеменото лачење на хормонот кортизол. Тогаш потребата за храна се зголемува и се успорува метаболизмот, поради што внесуваме многу калории, а малку ги трошиме.

Затоа, вечерајте и вежбајте најмалку 2 часа пред спиење.

SLIKA-3

 

Е.С.

насловна сл/ pritikin.com

сл2/ blog.somulin.com

сл3/ salem.ph

*Во врска со примена на препораките во текстовите поврзани со здравје и исхрана, претходно консултирајте се со стручно лице.

*Доколку превземете содржина од mygalalife.com, задолжително е да се постави извор од каде е превземан текстот.