Значењето на цвеќињата

Орхидеја – љубов, елеганција, посебна убавина

Лале – голема љубов, искреност

Гербер – чистота, искреност, сочуствителност

Роза бела – искреност, невиност, посветеност, чистота

Роза црвена – страст, љубов,  романтика, подарок за драга, значајна и сакана личност

Мимоза – емотивност, почит, љубовен поттик

Каранфил – гордост, убавина, љубов

Кала – скромност, елеганција, величественост

Сончоглед – восхит, сила, восхит,сјај

Гладиола – доверба, чест, искреност

Ирис – инспирација, сензитивност, пријателство

Лаванда – убавина, восхит

Јасмин – грациозност, љубезност

Магнолија – достоинство, благородство

Јоргован – прва љубов, доверба, невиност

Гарденија – радост, милост, тајна порака (тајна љубов)

Рајска птица – веселба, големина, значајност

Фрезија – сензуалност, топлина, убавина

Нарцис – енергија, сјај, поглед, почетоци

Маргарита– чистота и сјај, вечна љубов

Лилиум – надеж, опуштеност, чистота