Вежбањето и менталното здравје

Вежбањето не е корисно само за физичкото здравје, туку и за менталното. Ова се некои од позитивните влијанија на физичките вежби врз менталното здравје:

Го подобрува расположението. Многу истражувања покажуваат на тоа дека физичките вежби го намалуваат стресот, а со тоа се подобрува расположението и се зголемува енергијата.

Го подобрува помнењето. Со редовното вежбање го вежбате и помнењето. Значи, вежбањето овозможува полесно да се присетувате на одредени детали.

SLIKA-2

Ја подобрува креативноста. Вежбањето овозможува да ги надминете креативните кризи. Само неколку часа по тренингот креативното размислување може да се подобри.

Ја подобрува одлучноста. Кога не можете да донесете некоја одлука, вежбајте! Бидејќи го подобрува размислувањето, ќе Ви биде полесно да се одлучите помеѓу две нешта.

SLIKA-3

 

Е.С.

pic1/ onnit.com

pic2/ outsideonline.com

pic3/ dietmotivation.net

*За примена на препораките во текстовите поврзани со здравје и исхрана, претходно консултирајте се со стручно лице.

*Доколку преземете содржина од mygalalife.com, задолжително е да се постави извор од каде е преземeн текстот.