Книга на неделата: „Љубавина“

„Љубавина“

Автор: Ѓоко Здравески

Ракописот „љубавина“ од Ѓоко Здравески претставува збирка љубовна поезија од седумдесетина страници, поделена во три циклуси. Во песните од сите три циклуси главно се пее за бестелесна љубов, за љубовта како премин, за љубовта како начин на постоење и како начин да се спознава светот. Иако навидум апстрактна, инспирацијата на лирскиот субјект секогаш доаѓа директно од физичката стварност. Самиот наслов претставува неологизам, кој во себе ги содржи љубовта и убавината. Во книгата се чести јазичните игри, постапка карактеристична за поезијата на Здравески.

SLIKA-2

 

Издавач: Антолог

Книжевен центар „Антолог“, ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок. 1

02/3201-007

 

www.antolog.mk

Fb/Книжевен центар АНТОЛОГ

*Доколку преземете содржина од mygalalife.com, задолжително е да се постави извор од каде е преземeн текстот.