Неколку факти за јаглехидратите

Интернет сајтовите се преплавени со најразлични мислења за јаглехидратите. Некаде ги препорачуваат, а некаде не.

Всушност, јаглехидратите имаат главна улога во снабдување на организмот со енергија, што всушност нѝ е најпотребна за целодневно функционирање.

Ова се клучните факти за јаглехидратите:

Фактор за процесирање на храната. Високопроцесираната храна е богата со рафинирани јаглехидрати, вклучувајќи го и шеќерот, а не исхрана која подразбира непроцесирана храна која допринесува заа зголемување на телесната тежина.

Сложени јаглехидрати. Зрнестиот зеленчук и семките се извор на сложени јаглехидрати, бидејќи се богати со влакна. Овие производи содржат многу помалку јаглехидрати за разлика од белите рафинирани житарици.

2

Јаглехидратите не ја зголемуваат телесната тежина. Човекот уште од дамнешни времиња се хранел со леб, но зголемената телесна тежина кај луѓето е појава во последниве децении, така што јаглехидратите не може да го предизвикуваат тоа.

Консумирајте житарици. Житариците, особено овесот, се житарици кои се одлични за појадок. Содржат малку јаглехидрати, голема количина протеини и влакна, кои ќе Ви ја дадат потребната енергија за текот на денот, а ќе Ви помогнат при одржување ситост.

3

 

Е.С.

 

photo1/ magzter.com

2/ nutritionsecrets.com

3/ eatthis.com

 

*За примена на препораките во текстовите поврзани со здравје и исхрана, доколку е потребно, претходно консултирајте се со стручно лице.

*Доколку преземете содржина од mygalalife.com, задолжително е да се постави извор од каде е преземена истата.